Wanddecoratie op akoestisch paneel

Goede akoestiek in kantoren en andere plekken waar veel geluid is, zorgt voor optimale productiviteit, motivatie en prestatie. Een ‘hard’ interieur heeft een lange nagalm en wekt irritatie en vermoeidheid op bij de mensen die in zo’n ruimte werken en zich verstaanbaar moeten maken. Een aangename akoestische omgeving vermindert stress en dit komt de concentratie ten goede. De Akoestische panelen helpen hierbij en creëren een prettige (werk)omgeving.

Uiterlijk en innerlijk in perfecte samenhang

Bij Akoestische panelen is de geprinte stof verlijmd met akoestisch materiaal. Dit geheel zit in een uniek geanodiseerd aluminium frame dat je in variabele formaten kunt bestellen. Je krijgt een complete set geleverd die je niet meer zelf in elkaar hoeft te zetten. Het meest optimale resultaat krijg je als je het geheel aan wanden ophangt met behulp van een ophangplaat. Akoestische panelen komen daarbij 2 cm van de ondergrond te hangen en dit zorgt voor extra demping dankzij luchtspouw. In de grafiek hieronder vind je meer informatie.

Gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken

Het Akoestische paneel is opgebouwd uit vier verschillende lagen. De toplaag heeft een scherpe print en speciale puntsverlijming, zodat de structuur open blijft voor geluidsabsorptie. Na een geluiddoorlatende tussenlaag, dat de middentonen dempt, komt het akoestische materiaal. Dit is voor 90% gemaakt van de katoenvezels van mechanisch gerecyclede spijkerbroeken. Dit houdt in dat het textiel door een machine uit elkaar getrokken wordt tot een vezelniveau. De lange vezels van katoen zorgen ervoor dat geluidsgolven goed geabsorbeerd worden. Dit zorgt ervoor dat geluidsoverlast drastisch wordt gereduceerd en de nagalm verminderd. Het geheel wordt ook afgesloten met geluiddempende middentonen. De combinatie van de juiste materialen en opbouw van het paneel zorgen ervoor dat de α-waarde van 0,65 behaald wordt.  

Veelgestelde vragen over akoestisch panelen

Hoe dik is het frame?

Het frame is 3cm dik.

Uit welk materiaal bestaat het akoestisch paneel?

Het paneel bestaat uit een uniek aluminium zwart frame dat gevuld is met akoestisch materiaal met een print. Het akoestische materiaal is gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken en geluidsdoorlatend printmateriaal. Op de achterkant zit een kunststof plaat die de middentonen dempt. Deze zorgt ervoor dat het akoestische effect van het paneel nog hoger is

Kan er van de standaard formaten afgeweken worden?

Ja, dit is mogelijk. Het maximale formaat voor akoestische panelen is 230 x 160 cm. Stuur een email naar info@artstatement.eu met je verzoek en je krijgt z.s.m. een reactie.

Hoe bevestig ik het akoestisch paneel?

Je kunt het frame gemakkelijk bevestigen door het Z-profiel aan de wand te schroeven. Vervolgens kun je het paneel in het Z-profiel hangen. Om afstand aan de onderzijde te creëren, krijg je bij je het Akoestische paneel een setje afstandhouders. Deze kun je eenvoudig in het frame draaien.

Zijn de akoestische panelen brandwerend?

De akoestische vulling van deze panelen voldoet aan brandklasse B/S1/D0. Daarnaast is de toplaag gemaakt van fire retardant materiaal.

Waar kan ik het akoestisch paneel gebruiken?

Dit Akoestische paneel is multifunctioneel voor onder andere kantoorruimtes, scholen en horeca. Het paneel is daarbij in variabele formaten te verkrijgen en het is volledig naar eigen smaak te personaliseren. Het frame is niet geschikt om buiten of in vochtige ruimtes te gebruiken.

Welke schroeven en pluggen heb ik nodig?

Dit hangt af van de type wand:

• Beton en volle stenen met een hoge sterkte: universele plug.
• Voor holle wanden, zoals gipswanden: hollewandplug.
• Hout: geen plug nodig.

Kies daarbij een schroef die past bij het type plug.

Waarom zit er een afstand tussen het paneel en de wand?

Door een luchtspouw van 2 cm te creëren, worden bepaalde geluidsgolven meer gedempt en dit resulteert in een hogere absorptiewaarde. Dit werkt als volgt: doordat geluidsgolven de achterzijde van het paneel bereiken, trilt de achterzijde van plaat mee. Geluidsgolven bereiken daarbij de wand en kaatsen terug door het paneel. Hoge frequenties (tonen) worden gemakkelijker gedempt omdat de golflengte sneller en korter is. Lage tonen (langzame trillingen) zijn lastiger om te absorberen. Het spraakgebied ligt ongeveer tussen de 500 en 1000 HZ en de absorptiewaarde van dit paneel is daarbij 0,65 (ISO 11654).

Hoe onderhoud ik het akoestisch paneel?

Je kunt het frame stofvrij maken met een microvezel doek. Gebruik voor het akoestische materiaal een borstelkop en stofzuiger. Let op: dit is alleen geschikt met een borstelvorm.

Ik heb kreukels of vouwen in het paneel, wat nu?

Je kunt kreukels, vouwen en deuken in het akoestische materiaal eenvoudig verwijderen door er overheen te strijken met een strijkijzer op de wol-stand.